echo 'The time is aa '.date( 'H:i:s', time() );

VAD ÄR CIDER?

Även om det inte finns någon internationell definierad standard på vad cider faktiskt är, så är alla ändå överens om att det är en jäst, mousserande fruktdryck som oftast görs på äpple eller päron. Det finns cider med högre så väl som lägre alkoholhalt och förstås även helt alkoholfri. Smaken på cider brukar anges som antingen söt eller torr, i olika grader däremellan. I Sverige är den söta cidern mest populär medan de torrare varianterna är mer efterfrågade i Storbritannien och Frankrike.

Exakt när denna fruktdryck ”uppfanns” vet vi inte med säkerhet, men enligt en teori så var de första skälvande stegen i ciderns vagga så kallad spontanjäsning. Enda sedan man började äta frukt, och – när vi talar specifikt om cider – främst äpplen, har man också gjort juice på dessa frukter. Förr i tiden var dock möjligheterna att bevara fruktjuicen färsk någon längre period begränsad, vilket innebar att juicen kunde jäsa av sig själv om den stod tillräckligt länge. När någon av våra förfäder smakade på den jästa juicen och insåg att den inte bara var drickbar, utan även väldigt god – så uppstod det vi idag kallar för cider.

På Somersby har tagit fram klassiska smaker med äpple och päron såsom Somersby Apple Eko en ekologisk cider med härlig smak av röda äpplen och vanilj, Somersby Pear som är en smakrik päroncider med fruktig karaktär och härlig sötma och Somersby Cloudy Pear som är en ekologisk och lätt beslöjad päroncider med balanserad sötma.

Vi har även tagit fram andra spännande smakkombinationer där fler smakklockor än de klassiska cidersmakerna får en chans att slå igenom; såsom vår söta och fruktiga Somersby Blackberry med härliga toner av svarta vinbär, de tydliga krusbärtonerna och blommigheten i vår somriga Somersby Sparkling Rosé, den runda, fina tonen av apelsin i vår bittersöta cider Somersby Sparkling Spritz eller vår eleganta Somersby Sparkling Secco med noga avvägd syrlighet med smak av druvor.

VAD BETYDER ORDET “CIDER”?

Kärt barn har många namn – på hebreiska heter cider shekar vilket ungefär betyder ”stark dryck”, romarna kallade det för cisera medan det i det antika Grekland kallades för sikera. Just det svenska ordet ”cider” kommer från första början från gammal-franskans ”cidre” eller ”cire” som rätt och slätt betyder ”sprit gjord på saften av frukt”.

Du har kanske hört talas om ”hard cider” och ”sweet cider”? Hard cider är vad vi i Sverige vanligtvis menar när vi pratar om cider medan det i USA innebär en cider med alkoholvolym, en ”sweet cider” eller bara ”cider” syftar i USA till de alkoholfria varianterna eller must.