echo 'The time is aa '.date( 'H:i:s', time() );

Rabarbertarte

SOMRIGT OCH OSLAGBART GOTT

 

Bjud på läckra små rabarbertarte med botten av frasig filodeg och fyllning av sockrad rabarber, ingefära och citron. Sa vi att de är toppade med ljuvlig italiensk maräng? Lagom syrligt, lagom sött.

 

Så här gör du tartebotten

Ingredienser:
  • 4-5 ark Filodeg, delad i 10 x 10 cm bitar
  • 1 dl matolja
Så här gör du:
  1. Lägg ut ett lager filodeg och pensla med olja. Lägg sedan på ett nytt lager deg, pensla igen och gör om det 2 gånger.

  2. Pressa ner högarna med filodeg i var sin muffinsform (eller liknande) och baka av i ugn på 200°C i ca 8-10 minuter.

  3. Ta ut, låt dem svalna och fyll sedan med rabarberfyllningen. Avslutningsvis toppar du med maräng.

Så här gör du fyllningen

Ingredienser:
  • 400 g rabarber, skalad och tunnskivad
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1-2 msk maizena, utblandad i lite vatten
  • 1-2 tsk citronskal
  • 1-2 cm ingefära, skalad och finriven
Så här gör du:
  1. Blanda rabarber och socker i en kastrull och låt stå i 10 minuter.

  2. Koka sedan upp rabarberna och sockret snabbt, vänd i maizenan och smaka av med citronskal och ingefära. Låt blandningen svalna.

  3. Fyll filotarterna och toppa sedan med maräng som du bränner av.

Så här gör du marängen

Ingredienser:
  • 150 g Socker
  • 50 g Vatten
  • 75 g äggvita, ca 2st
Så här gör du:
  1. Koka socker och vatten tills de uppnår ca 120-125°C. När blandningen är ca 110°C är det lagom att börja vispa äggvitan.

  2. Slå försiktigt i den heta sockerlagen under långsam omrörning. När allting är i, höj till högsta på elvispen och vispa kraftigt ca 1-2 minuter. Sänk sedan till lägsta hastighet och vispa tills marängen svalnat till rumstemperatur.

Variationer & Tips

  • Använd gärna en torr glasskål när du vispar ihop ingredienserna till marängen. Det är viktigt att det inte finns något fett i bunken, för då finns risken att marängen inte lyfter i ugnen.
  • Var inte rädd att prova egna fyllningar – exempelvis en jordgubb-mynta kompott.
  • Att skala ingefära går jättebra med en sked – använd kanten av skeden istället för en skalare.

passar till
Sparkling Secco 0,0%

$relproduct_image['alt']