echo 'The time is aa '.date( 'H:i:s', time() );

Läckra laxrullar med gravad eller kallrökt lax

LÄCKER LAX ÄR GOD I SIG

 

Men extra smarrig blir den när den är vackert rullad med fyllning av wasabi, gari, soja och färskost eller räkor, sesamfrön och ingefära. Vill du vara säker på en bra smakkombination så servera rullarna tillsammans med en iskall alkoholfri Somersby Sparkling Rosé 0,0%.

10-14 stycken snittar per variant

Förberedelser: 5-10 minuter
Tillagning: 10-15 minuter

Fylld med wasabi, gari och sojasmakande färskost

Ingredienser:
  • 300 g lax, tunnskivad (gravad eller kallrökt)
  • 300 g färskost
  • 1 msk soja, japansk
  • 2 msk wasabi
  • 2 ark nori (sjögräsark)
  • 1 msk Gari (sushingefära), strimlad, plus lite extra till garnityr
  • Salt och peppar
  • Krasse till garnityr
Så här gör du:
  1. Varva laxskivorna på två ark plastfilm, ställ dem kallt tills färskoströran är klar.

  2. Mixa ihop färskost med soja, wasabi och 1 msk gari, smaka av med salt och peppar.

  3. Lägg noriarken på varsin platta med lax, fördela färskoströra och bred ut på laxen.

  4. Rulla därefter ihop laxen till en tajt rulle. OBS! Se till att inte rulla in plastfilmen!

  5. Klä in hela de färdiga rullarna i ny plastfilm och ställ kallt tills de ska serveras.

  6. Ta av plastfilmen, skiva i önskad tjocklek, toppa med lite extra gari och kanske lite krasse.

  7. Servera och njut!

Fyllda med räkor, sesamfrön och ingefära

Ingredienser:
  • 300 g lax, tunnskivad (gravad eller kallrökt)
  • 200 g räkor, grovhackade
  • 4 msk majonnäs, fast
  • 1 ½ msk sweet chilisås
  • 2 tsk ingefära, finriven
  • 2 st salladslök, tunnskivade
  • 2 dl sesamfrön, blandade vita och svarta. En del till röra och en del rullat på utsidan.
Så här gör du:
  1. Varva laxskivorna på två ark plastfilm, ställ dem kallt tills färskoströran är klar.

  2. Krama ur så mycket vätska du kan ur räkorna och lägg dem i en bunke.

  3. Blanda räkorna med majonnäs, sweet chilisås, ingefära, salladslök och 1 msk sesamfrön. Smaka av med salt och peppar.

  4. Bred ut räkröran på laxskivorna och rulla därefter ihop laxen till en tajt rulle. OBS! Se till att inte rulla in plastfilmen!

  5. Klä in hela de färdiga rullarna i ny plastfilm och ställ kallt tills de ska serveras.

  6. Ta ut rullen och ta av plastfilmen, rulla utsidan i sesamfrön.

  7. Skiva i önskad tjocklek, toppa med extra räkor och servera!

Fylld med varmrökt lax, dillmajonäs och krossad potatis

Ingredienser:
  • 2 dl majonnäs, fast
  • ½ d dill, hackad. Till röran och till garnityr
  • 1 st citron, finrivet skal
  • 1 msk citronjuice
  • 2 st tunnbröd/tortilla
  • 300 g varmrökt lax, grovplockad
  • 200 g kokt potatis, krossad
  • Salt och svartpeppar
Så här gör du:
  1. Blanda ihop majonnäs med dill, citronskal och citronjuice och smaka sedan av med salt och peppar.

  2. Lägg ut 2 brödskivor och fördela lax, potatis, dillmajonnäs och några extra dillkvistar på bröden.

  3. Rulla ihop till tajta rullar, vira in i plastfilm och lägg kallt tills de ska serveras.

  4. Ta ut rullarna, ta av plastfilmen, skiva in önskad tjocklek och toppa med lite extra dillmajonnäs och någon dillkvist.

  5. Servera och njut!